December månad går alldeles för fort…

Har inte skrivit på en stund… tids brist. Har haft mycket dom sista veckorna….

Skriver lite kort om dagarna som gått…beklagar bild kvalitén…

Måndag: Conny och Alva var till Rikshospitalet (sjukhuset) för att fixa hennes Ci. Den ena hade slutat fungera. Vi visste inte om felet var i spolen, kabeln eller processorn. För att slippa beställa varje del och pröva oss fram, så reste dom in för att få det kontrollerat. Det visade sig vara processorn… den dyraste delen, den enda delen som vi inte hade kunna beställa (dom skickar inte ut den). Tur att dom åkte in.

Conny är väldigt duktig på att få fram meningar om vad som är viktigast för att Alva ska ha det bästa hon kan ha. Otroligt påläst och sätter ALLTID Alva i första hand.

Han kom hem med massa saker till Alvas Ci.

* Nya batterier

*Hering henry pannband, så hon kan ha Ci:t på huvudet och inte på axlarna.

*En ny laddnings station

m.m.

Alva hade varit exemplarisk under hela vistelsen och charmat alla. Hon hade dragit till med en 3 ord mening när hon var inne på Ci-enheten. Dom hade blivit väldigt imponerade. 🙂

Tisdag: På kvällen så bakade vi pepparkakor… igen… alla som vi hade lagat tidigare var slut.

pepparkaksbox

Onsdag: Blev det en sväng på Jessheim senter, köpte julklappar och kläder inför jul.

Man får springa senter runt för att hitta bästa priset på samma sak. Det skiljer flera 100 kr på samma grej. Hittade tex. En chihuahua med en väska som kostade 559,- på Brio leksaker. Ville inte betala så mycket så jag köpte en mindre variant för 299,- (fortfarande dyrt)… Var in på Coop efter att jag var färdig på sentrat, där hade dom den stora (exakt likadan som den på brio) för 199,-.

chihuahua

Så jag köpte den och reste och lämna tillbaka den lilla för 299,- .

Det är en av dom värsta sakerna jag vet, när man köper något sen ser man samma sak på rea eller nedsatt pris. Väldigt frustrerande. ( spec. om det bara är någon dag emellan)

Köpte en tomte dress till Axel för julkort och nissefest på dagis. En super fin klänning till mig att ha på julafton, leksaker och krimskrams till barnen m.m. Det blev en effektiv stund på sentrat 🙂

Torsdag: Nav hjelpemiddelsentral var på besök på dagiset för att visa oss utstyr till Alvas ci. Vi fick se en ”Roger”, det är en mikrofon som går rakt in i hennes Ci. Den ser ut som en penna. Jag eller någon annan sätter den i tröjan eller hänger den i ett band runt halsen och så hör Alva den som pratar i den, då behöver hon inte koncentrera sig för att höra den som pratar och det blir tydligare. Man kan även lägga den på bordet och den fångar upp alla som pratar runt bordet. Det kan bli lite mycke ljud om man inte är i rätt ljudmiljö. Hon kan samtidigt höra som vanligt, hon hör ljuden runt sig också.

En så länge har jag använt den då jag lagar mat, för då står jag med ryggen mot Alva. Fläkten från spisen låter i bakgrunden, musik från radion, Axel som pratar osv. Fungerar fint då.

Har använt den när jag lagt henne för att sova. Det jag har upptäckt då är att hon lyssnar mer, hon konsenterar sig på vad jag sjunger. Om jag inte har den ska hon sjunga samtidigt och hör helst bara sig själv. Med Roger så sjunger inte hon, utan hon bara lyssnar och vill höra mer och mer.

(kan förstå vad ni som hört mig sjunga tänker, Stackars barn! ) 😛

 

Lördag: Vi har även prövat den i bilen. Hon hörde väldigt bra vad jag sa och var snabb på att svara. Alla kan ju ha problem att höra vad som sägs när den som sitter fram pratar med den som sitter bak. Roger gjorde det otroligt mycket lättare. Ska bli spännande och se hur hon reagerar då vi kopplar in den i musikanlägget i bilen, för han kan koppla Roger mikrofonen till bilsterion, telefonen om man ska ringa, Tv:n, ipad, m.m. Det har vi inte prövat än men snart så… 🙂

roger pen

Vi åkte bil till Metro sentret hela familjen. Vi åkte för att se Vennerby-show. Det gillade barnen. Det blev en super trevlig familje utflykt.

Vennebyen-show

 

Söndag: Träffa vi tomten på Jessheim. Axel satte sig i tomtens knä och berättade vad han önska sig, medans Alva tyckte att tomten var lite läskig.

Tomten

Måndag, Tisdag, Onsdag, Torsdag, Fredag: Var jag på teckenspråk kurs. Jag tycker att det är jätte trevligt att vara där, lärt mig massor. Alla undervisningar är på teckenspråk, så det gäller att hänga med för det är ingen som säger vad som blir sagt. Förstår man inte så får man förklaringen på teckenspråk också 🙂

Vi hade ett föredrag om Identitet, vad man kallar sig själv då man inte hör ex. Jag är döv/ tunghört/ dövstum/ jag hör bra/ osv. Jag var helt säker på att läraren som vi hade då var hörande och pratade. Jag var säker på att jag hade pratat med han i korridoren och jag vill också minnas att jag har hört hans röst. Därför tyckte jag att det var så märkligt att han hade tolk. Så efter lektionen då jag var på väg hem frågade jag en klasskamrat om han var hörande eller döv, för han sa under lektionen att han kallade sig själv för döv stum. Men hans modersmål är teckenspråk och han har två döva föräldrar så han kanske kallar sig sälv för det för att han väljer att inte prata och bara använda teckenspråk.

Min klasskamrat sa att han var döv, men jag var så säker att hon började tvivla på om hon hade rätt. Nästa dag frågade jag tolken, som berättade att han var döv. Annars hade det varit väldigt dyrt att han en tolk där bara för att.

Så när jag såg läraren nästa gång så berättade jag att jag alltid trott att han varit hörande… Jag tänker att det säger ganska mycket om hur bra han är på att kommunicera och hur duktig jag har blivit på teckenspråk, då det blir som att jag har ståt och pratat med röst och fått med mig allt. 😛

 Nu har jag inte tid att sitta här mer…

Ni får ha en fin kväll.

jul-kul

Puss

 

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Alva, Axel, Ci, Teckenspråk. Bokmärk permalänken.

Kommentera