Skrik och panik

När det kommer till barn skrik, Vad ska man göra och hur ska man tänka då?

Alla säger ” Låt barn skrika, det är ett friskhets tecken”. Fint, då är mitt barn friskt, ska jag lägga han i sängen då och gå där ifrån och låta han skrika av sig? Förstår verkligen en 1 månad gammal bebis att det inte lönnar sig att skrika? Lär han sig något av det? Gör man så somnar han visserligen tillslut av utmattning, men jag tycker det känns jätte hemskt att lämna han att skrika själv. Men i vissa fall så spelar det ingen roll vad man gör, han har ny ätit, ny bytt och ligger i ens famn, fortsätter ändå. Vad gör man? Skulle det vara så att det kliar på hans stortå, så kommer det inte att hjälpa att jag bär runt han eller lägger han på mage osv…

När man är ute med vagnen och han sätter igång och skriker så tittar folk dömande som att dom tänker ”vilken dålig mamma du är, kan du inte få tyst på ditt barn”, ser verkligen inte ut som dom att dom skulle tänka ”Åh vilket friskt barn, han skriker”.

Sen har vi dom som säger ” Ge han bröstet direkt han skriker”… men jag känner inte för att flasha brösten var som helst. Går man och styr vagnen i mat butiken och han skulle börja gråta vill jag inte hänga ner bröstet i vagnen eller ta upp han och börja amma medan jag går och plockar varor…kan heller inte bara släppa allt och rusa ut ur butiken för att han skriker lite…hmm.. skulle kanske ha uppfunnit ett sugrör man kunde fästa på bröstet och sticka in i munnen på han.

Dom som tror att tutten/nappen är till så stor hjälp tror fel, den är bara skit skoj att spotta ut.

Nu låter det kanske som att han inte gör annat än skriker, så är det inte, han har börja le jätte mycket och mumla och gurgla.

Tänkte på det också… Unga mödrar som går från Sverige, Norge och Danmark, gör ju en ganska falsk bild av hur det är att vara mamma. Ungarna skriker ju typ aldrig eller så har dom klippt bort det. Sedan är det ju en stor del av dagen som går åt till att amma, det har dom också klippt bort (bort sätt från Norges, där flasha dom tuttarna). Okej,ja kan också fatta det.. vem vill se på ammande mammor och skrikande ungar, ingen, men det ger fortfarande en fel bild av det hela. Då ger det där Amrikanska programmet ”övnings föräldrar” eller vad det heter bättre, då ungdomar får låna andras ungar och testa att vara föräldrar.

Nu ska jag sluta innan det blir för tjatigt, men lämna gärna tips och tankar kring ämnet. 🙂

Puss

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Axel. Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Skrik och panik

 1. Eva J skriver:

  Om ni bara har silikonnapp eller annat material så testa en annan typ av napp.. av annat material. Kan hjälpa! Även formen!
  Om ni tror han har ont i magen så testa minifom droppar.
  Sant att att dom visar inte hela sanningen på dessa program.. ibland måste man släppa allt för att t.ex. mata :/ inte kul!
  Testa med bärsele också..
  Hoppas ni får sova nått iaf 🙂 kramar!

  • Sara Agdahl skriver:

   Tack för alla bra tips 🙂 Hittills har vi faktiskt bara använt silikonnapp, de kan ju vara värt att prova, men spottar inte Lilly ut sin napp när hon är förbannad? Vad använder du för napp? Jag tror inte att han har ont i magen för då borde det väl vara mer ett mönster när han skriker, tex efter måltid. Han har inte kolik, så mycket skriker han inte och visar inte andra symtom som kolik-barn har tex drar upp bena mot magen. Sova är inget problem annat än att han vill ha mat 2 gånger per natt, han skriker inte på natten, än så länge iallafall. Tack än en gång. 🙂 Kramar

   • Eva skriver:

    Nja, när hon är arg så spelar tutten inge roll men då äre nå annat som att hon har tråkigt eller nått men annars äre gudomlig.. Hade en silikon först och den funka väl men var inte helt okej.. vi bytte till en sån där brun som har en böj där fram 😛 och nu så går ingen annan napp.. Gav förslaget till en annan liten en som inte tog napp då vi komme på detta och dom testa..helt bra vart de väl inte men det var Stor skillnad på att hon tog nappen!! 🙂 Känns konstigt att ge förslag då allt är så nytt men det är väl då man kommer ihåg allt 🙂
    Härligt du får sova!! Det gör allt.. Önska du var närmar så jag kunde kika på honom!!

    • Sara Agdahl skriver:

     Jag ska försöka hitta den där tutten, sökte idag, men hitta ingen brun tutte…
     Tack för tipset.
     Ja, jag hade tyckt att det hade varit super trevligt att bo lite närmare… men vi kommer snart hem,
     då får du se lillkillen o ja få se lilljenta din 🙂

     Då har jag lärt mig något nytt… hade aldrig kunna gissa att det var det tempa och fispip va… haha…
     vi har ingen stjärt termometer, vi har bara laser… så jag tror jag tar till mag massagen för att få han att fisa 😛

 2. Linda skriver:

  Ett barn skriker ju aldrig bara för att skrika, det är ju något som inte är bra och som du skriver så lär sig inte barn, som är 1 månad, något av att få skrika av sig! Brukar ju oftast vara magen som spökar när barnet bara skriker och inget hjälper.. När jag jobbade på barn 4 så gav vi alltid tipset att värma en flaska med ljummet vatten, stoppa in den i en tröja som du haft på dig (alltså, den luktar mamma). Lägg flaskan så den kommer åt magen på Axel och samtidigt så han känner din lukt av tröjan.

  Jag kan en ”kolik massage för bebisar”, massage för magen vill säga, den funkade toppen på Leon när han hade ont i magen, jag gjorde alltid den och sedan ett bad efter. Funkade som smort! Har du fått tips om detta? Annars har jag kvar papperet på denna som jag eventuellt kan scanna in och skicka över (om vi får igång scannern) annars borde dom ha den på bvc eller sök efter den på google.

  Och bädda in honom ordentligt när han ligger ned.. Dom trivs ju av att ligga ihop kurade. Jag brukade alltid lägga Leon i barnvagnens mjuklyft och rullade ihop täken/filtar runt honom, så han låg i en ring av filtar. Det gillades!

  Annars är det ju som Eva skriver, minifom droppar, vet inte vad de heter på norksa?! Ja, du får fråga på apoteket!

  Lycka till och hoppas mina tips kan vara till nytta!

  • Sara Agdahl skriver:

   Tack för jätte fina tips och för att du förtydligade det med att en 1 månaders bebis inte lär sig av att ligga och skrika, har aldrig hört om det med en flaska på magen, blir att prova direkt han sätter i gång nästa skrik attack. Gör man så på barn 4 borde det ju fungera. Men hur lång tid satt ni så för att se om det gav verkan?

   Jag har inte fått tipset om massagen, vi har läst oss till om att man ska lyfta på bena upp och ner för att få ut gaser, det är det enda, så du får gärna skicka papperna på ”kolik massage för bebisar”. Jag tror inte han har så ont i magen, inte så att det räknas som kolik iallafall.
   Det där med filtarna brukar jag göra, men när han väl skriker och är arg så vevar han rätt mycket med armarna så det är inte så lätt att packa in han då.
   Hehe.. jag tror det heter nått likande dom där dropparna…

   Tack och vi ska prova oss fram 🙂

 3. Sabina&Jasmine skriver:

  vill du ha ett tips… bara ett råd, nåt som funkar skit bra.
  koka 1 dl vatten, ha 2 msk socker i, när detta har kallnat är dettsa ett mirakel medel..
  när axel får skrik anfall kan du ge han 2 ml, detta är smärtlindrande och beroligande, som godis før små bebisar!!!
  jag brukar ge det när hon har ont i magen eller när hon bara skriker utan anledning, eller doppa nappen i det, då suger dom på den.
  bara ett tips…. värt att prova i alla fall!
  kram jasmine och sabina

 4. Sabina&Jasmine skriver:

  Hej Sara!
  Konstigt skrev nyss ett inlägg men det värkar inte ha kommit fram.
  Jag har ett tips, eller rättare sagt ett råd värt att pröva i alla fall.
  Koka 1 dl vatten tillsätt 2 msk socker, detta här fungerar som en mirakel dryck när det svalnat. Så när Axel får ett skrikanfall ge han 2 ml, detta är både beroligande, smärtstillande och gott, precis som godis till dom små bebisarna!
  Det här fungerar JÂTTE bra på Jasmine när hon har ont i magen, hon slappnar av och somnar i regel efter det. Ett annat tips är att doppa nappen i sockervattnet då suger dom som bara den på nappen, vilken gör att dom blir trötta. Bara ett tips som funkar bra på våran lilla prinsessa, hoppas det funkar på eran prins med!
  Lycka till!

  • Sara Agdahl skriver:

   Hej vännen, tack för kommentaren och tipset.
   Din första kommentar kom fram utan problem, men jag måste godkänna den innan den syns.
   Conny berättade att du tipsat om socker-vatten när ni träffades på Stovner Sentret, men jag visste inte måtten, jag ska absolut prova nu när jag vet de. Fungerar det på Jasmine så borde det fungera på Axel också.
   Kul att du skrev just idag, satt och tänkte på er tidigare idag, skulle vara jätte kul om ni ville komma förbi i huset, men jag tänkte vänta med att bjuda hit er tills vi har möbler och kommit lite mer till rätta. Sitter som du kanske läst på solstolar än så länge, det ekar fortfarande i rummen. Vi kanske kan ses ute och ta en fika någon dag?

   Tack än en gång för fint tips 🙂

 5. Eva skriver:

  Var försiktig me sockret..Kan stå honom dyrt i framtiden med munfloran tydligen!

  • Sara Agdahl skriver:

   Få ta en snack med mamma, hon är ju tandhygienist… men någon enstaka gång kan väl inte ta så mycket skada?

   • Eva skriver:

    Det tror ja inte är nå skadligt 🙂 som Linda skrivit så har dom de ju när det är dags för blodprov o grejer 🙂 Härligt med Linda som jobba med de 😀 Som kan! 🙂 Och perfekt med din mor om de där dom sa till mig 🙂
    Tempa o fispip är väl nått också :/

    • Sara Agdahl skriver:

     Ja jag tycker att det är helt underbart att ni kommenterar och lär mig massa saker jag inte hade en aning om 🙂
     What?! Tempa o fispip… vad är det?

     • Eva skriver:

      Om det är gaser vill säga..
      Första veckan vi hade henne hemma så vare gas gas gas som inte komme ut och då sa dom på BB att testa att tempa. Alltså att man tar en stjärttermometer och gör som om man ska ta tempen men istället så trycker man ner fisringern med termometer så man öppnar upp. Funkade vissa gånger faktiskt.. 🙂
      fispip är typ en liten slang eller vad man ska säga som man stoppar där bak så det blir öppet..ger samma efterkt som att tempa..

 6. Sabina&Jasmine skriver:

  Självklart ska man inte överdosera med sockervatten, men detta står i många böcker och vi har blivigt rekomenderade att e Jasmine detta.
  Ja Sara det hade vart kul att ta en fika snart, dom små liven blit ju så stora, allt går så fort!!
  Vi börjar flytta nu på fredag, äntligen tillbaka till oslo =)
  tänkte på det med möbler, vi ska sälja en hel del nu i samband med flytten.
  Matbord,stolar,diskmaskin,ugn,sovsoffa,tv soffa.
  Ja du får säga till om det e något som låter intressant =)

  • Sara Agdahl skriver:

   Jag tror på att det fungerar, det förstår ja med 🙂 Jo det går grymt fort och det är så kul att se dom växa 🙂
   Jasså, köpt hus eller lägenhet? var i Oslo? Det låter absolut intressant.
   Har du möjlighet att ta kort på möblerna och skicka? 🙂

 7. Linda skriver:

  Oftast ser man inget mönster på de små när de har ont i magen.. Först dom kommer upp i några månader som man ser att det faktiskt finns ett mönster.. Sedan tar det en stund innan maten i magen börjar göra ”ont”.. Det är oftast gårdagens mat som spökar idag vill säga.. Så har man matat andra tider igår får dom oftast ont i magen andra tider idag..

  På barn 4 lät vi flaskan ligga hos barnet ganska länge, men vi hade ju en säng på hjul också, så vi gungade ju ofta barnen samtidigt, och då gick det fort för barnet att bli nöjd..
  Med Leon så lät jag flaskan ligga där i en ca 10 minuter.. Då blev han lugn och slappnade av, värmen är ju både betryggande och smärtstillande.. Vet man ju själv när man har mensvärk.. Vetevärmaren är en guldklimp!

  Ja, massagen heter ”i love you”, då man först gör ett I på magen, sedan ett hjärta och till sist ett U.. Man gör allt i nedgående riktning.. Men jag ska försöka få igång scannern..

  Ja, på barn 4 gav vi alltid sockervatten när vi skulle ta blodprov eller dylikt.. Ger alltid bra resultat när man precis gett det, det är ju gott!.. Men barn är olika och vissa kan bli tvärs om.. Det är ju socker och vissa kan få en sockerkick om man gett för mycket.. Men jag tycker det är värt att prova iafl när han har sina värsta skrik perioder!

  • Sara Agdahl skriver:

   Okej, det visste jag inte, du har lärt mig mycket om barn nu ska du veta 🙂
   Ska ta till mig och prova alla tips. Ska kolla på youtube, han har visserligen varit glad hela kvällen, men när jag la han så tänkte jag på det du sagt om I love you, men eftersom jag inte sett videon än så strök jag han bara över magen, så det blev varmt och skönt, de gillade han verkligen.

   Du anar inte hur mycket ja gillar att du jobbat på barn 4, du kan ju så mycket 🙂
   Tack för att du kommenterar, gillar att du tog med vad du visste om sockervattnet också.

 8. Linda skriver:

  Sorry, man gör inget hjärta i massagen, man gör ett L, sök på youtube på ”I love you, baby massage” så kommer det fram flera videos.. Och det finns en beskrivning på google..

 9. ingenfara 🙂 det är svårt att veta ibland (;
  men nu har jag typ slutat pumpa ut.. slutade för 3 dagar sen, men har fortfarande mjölk kvar 😛

Kommentera